Naar de inhoud

Oorsprong van de sauna

Meestal wordt gedacht dat de sauna zijn oorsprong heeft in Finland, maar dat klopt niet helemaal.

Al lang voor de Finnen zochten mensen naar mogelijkheden om het lichaam te reinigen in combinatie met warmte. De oorspronkelijke sauna’s waren holen in de grond, die met verhitte stenen werden opgewarmd. Waar hete bronnen voorhanden waren ontstonden thermen en stoombaden. Waar men alleen vuur had was een opgewarmd hol makkelijker en men reinigde zo naast het lichaam ook de geest.

In het huidige Europa ontstonden op een bepaald moment ook badhuizen. Deze werden echter in de middeleeuwen gesloten. De redenen hadden een kerkelijke achtergrond maar men kan daar aan toevoegen dat het ook een bron van de verspreiding van infectieziekten was. De badhuizen hebben zich duidelijk minder bewezen dan het droge en hete zweetbad - de huidige sauna.

De doorbraak van de Finse sauna was bij ons in de 20e eeuw tijdens de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. En hiervoor waren voornamelijk de Finnen verantwoordelijk die dankzij de meegebrachte sauna direct in meerdere disciplines gouden en zilveren medailles wonnen. Het duurde echter nog tot 1936, bij de Olympische Spelen in Berlijn, totdat ook artsen zich begonnen te interesseren voor dit " fenomeen sauna". Het zijn vooral de Finnen die de klassieke Finse sauna ook tegen ziekten gebruiken: "Wanneer sauna, teer en sterke drank niet helpen, is de ziekte dodelijk", zo luidt een Fins spreekwoord.