Naar de inhoud

Sauna voor zwangeren

De sauna is zeer goed geschikt om, ook tijdens de zwangerschap, de gezondheid te ondersteunen en te kunnen ontspannen. In Finland hoort het saunabaden ook voor zwangere vrouwen bij het dagelijkse leven.

Op Finse universiteiten is het saunagebruik tijdens de zwangerschap onderzocht. Het resultaat zal zwangere vrouwen zeker tot een regelmatig bezoek aan de sauna aanzetten: zwangere vrouwen die regelmatig naar de sauna gaan zijn geneigd minder water vast te houden dan zwangere vrouwen die niet naar de sauna gaan. De training van de bloedvaten vermindert spataderen tijdens de zwangerschap. Het aanpassen van de bloedsomloop wordt getraind zodat de bloedsomloop tijdens de zwangerschap en de geboorte stabieler blijft. De weeënpijn wordt verminderd, het geboortekanaal verbreedt zich iets en de duur van de geboorte is bij vrouwen die regelmatig saunabaden korter.

Veel vrouwen zien als gevolg van vergrote aderen af van een saunabad tijdens de zwangerschap – dat is na deze bevindingen niet meer nodig. De verbeterde doorbloeding voorkomt trombose in spataderen. Ook dat is een positief effect omdat het risico op trombose tijdens de zwangerschap verhoogd is. De toegenomen vatbaahreid voor infecties tijdens de zwangerschap wordt verminderd door regelmatig te saunabaden. Het is bijzonder belangrijk om gedurende deze tijd op voldoende bescherming tegen infecties te letten of nog beter: een privésauna gebruiken i.p.v. een openbare sauna.

Vanzelfsprekend zouden zwangere vrouwen, zoals eigenlijk iedere saunabezoeker, goed naar hun lichaam moeten luisteren en niet te veel hooi op de vork moeten nemen. Het verblijf in de cabine moet misschien ook een keer worden afgebroken. In de laatste vier weken voor de geboorte wordt het dompelbad afgeraden. Als u snel last heeft van een lage bloedruk (zwart worden voor de ogen bij het opstaan) moet u aan het eind van de warme saunafase de boedsomloop geleidelijk weer aanpassen (rechtop zitten, waterslang gebruiken) en tijdens het afkoelen niet blijven staan.

Let op: bij een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en bij zwangerschapstoxicose moet u zich onthouden van saunabaden.