Naar de inhoud

Sauna voor mensen met overgewicht

Mensen met overgewicht hebben net zo veel aan het saunabaden als mensen zonder overgewicht. Omdat het voor iedereen belangrijk is om zich goed te voelen, maar ook omdat de gestimuleerde stofwisseling goed aanvoelt. Wellicht wordt daarbij ook een compleet nieuw gevoel opgewekt en de wens om te eten verminderd?

Tot het verbranden van calorieën levert de sauna echter geen grote bijdrage: de arbeid die het hart moet verrichten stijgt nauwelijks. Het zweten kost weliswaar calorieën maar de hitte brengt ook weer energie in het lichaam. Het volgens de weegschaal vastgestelde gewichtsverlies na de sauna is uitsluitend het resultaat van vochtverlies: bij een bezoek aan de sauna verliest u doorgaans tussen de 400 en 1.000 gram vocht. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaat het hier niet om puur water. Zweet bevat tot één procent opgeloste vaste bestanddelen, voornamelijk natriumchloride, sporen van vetzuren, ammoniak, urinezuur en melkzuur.

Mensen met overgewicht zouden in ieder geval bij de huisarts moeten laten controleren of zij aan hoge bloeddruk of een verhoogde bloedsuikerspiegel lijden, daar dat bij overgewicht vaker voorkomt. Ongeveer één op de twee personen met een hoge bloeddruk is als een tikkende tijdbom voor zijn hart zonder zich daarvan bewust te zijn (met andere woorden, één op de twee personen met een hoge bloeddruk is niet bekend met het risico op een hartinfarct).

Op de hoge bloeddruk heeft de sauna een gunstig effect, maar t.a.v. het dompelbad is voorzichtigheid geboden. Mensen met overgewicht hebben soms ook een minder goede bloedsomloop. In dat geval is een mild zweetbad zoals bijvoorbeeld een warme lucht sauna, kruidensauna of een vitaliserende sauna een beter alternatief. Al deze saunavormen kunt u bijvoorbeeld met uw Tepidarium van Röger beleven.

Mensen met overgewicht moeten zich ervan bewust zijn dat hun kerntemperatuur meestal langzamer stijgt. Hierdoor kunnen zij een langere warmtefase verdragen. Maar ook de daaropvolgende afkoelfase duurt langer. Daarom wordt hier vooral het voetenbad aangeraden.