Naar de inhoud

Sauna voor kinderen

Kinderen kunt u het beste pas meenemen in de sauna wanneer zij zindelijk zijn. In een luier gaat warmte namelijk broeien. Er moet altijd een volwassene aanwezig zijn. De temperatuur en het klimaat van de sauna hoeven niet veranderd te worden. Meestal vinden kinderen het in de sauna het fijnst op de middelste bank. Kinderen willen nog liever dan volwassenen records breken. Hier moet u ze in afremmen. Als gevolg van hun relatief grote huidoppervlak nemen kinderen sneller warmte op en geven deze bij het afkoelen ook sneller weer af dan een volwassene. Zij zijn dan ook eerder afgekoeld.

De De Duitse Saunabond beveelt de sauna al aan voor kinderen vanaf vier maanden (na het 4e consultatiebureau-onderzoek), ook omdat onderzoeken uit Magdeburg lieten zien dat het baby's van drie maanden prima verging. Zij waren meer ontspannen en sliepen beter. Wel duurde het verblijf in de cabine maar drie minuten (op de middelste bank) – het probleem met de luier speelde dan ook geen rol. Geoefende baby's kunnen zes minuten in de cabine verblijven. Denkt u aan een extra flesje met water om het vochtverlies weer te compenseren.

Kleine kinderen zijn vaak graag naakt. Oudere kinderen kunnen zich hiervoor soms schamen. Respecteert u dat. Kinderen moeten de zekerheid hebben dat alleen zij kunnen bepalen wie hun lichaam mag zien en wie niet. Als het kind voor de eerste keer een zwembroek wil dragen, dan kunt u dat gerust toestaan – het moet wel losjes zitten (geen warmteophoping bij de testikels).